Monday, January 23, 2012

Budak Biologi Bukan Semua Jadi Doktor~

 

salam,

GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!*hentak-hentak meja sampai buat muka garang :D

sila baca statement di atas ! 

reaksi selepas membaca (-__-)'

kalau orang tanya, anaknya tue belajar apa di universiti? 
Aku: Ambil Biologi Gunaan makcik *senyum2 manis 
Ohhhh,nak jadi doktor lah ne erk?
Aku : erk... -___-'' bukan tapi jadii...... *tak dapat menangkis statement makcik pakcik kerana mereka sambung berbual rancak.


Ok,perkara di atas bukan sekali sekala.tapi BERKALA-KALA! -.-' 
sampai kadang-kala tak larat nak explain BIOLOGI GUNAAN macam mana,orang cakap doktor ,aku angguk jer .*padahal dalam hati menangis T_____T hahahha.


sampaikan Abi aku goreng aku kata aku bakal doktor dekat rumah saudara yang anak dia meninggal kelmarin dan dipaksa baca analysis punca kematian anak dia.hailo.-.-
nasib baik saudara tue tak tanya apa maksud dia,kalau tak memang tumbang kat situ.
arwah meninggal punca dari PULMONARY EMBOLISM *mgikut analysis doktor
arwah mengalami blocking dekat salur darah artery dia. Al-fatihah
MARI MENGENALI PENYAKIT INI ^^

belajar satu symptom doc pun cukup aih~ kalau jadi doc,konpem soca aku huru-hara.
huhuhu.

dan MAKCIK PAKCIK yang dihormati sekalian,

Biologi itu skop nya luas~ luasssss sangat.definisi biologi kan bermaksud belajar tentang kehidupan dan organism kehidupan.selagi dunia belum berhenti berfungsi (kiamat) selagi itu biologi sangaaat penting.

bukan hanya di skop kerja DOKTOR jer,tapi jadi SAINTIS,PAKAR PENYELIDIK etc.

AIM aku dalam degree applied bio adalah

BIOLOGY AND MANAGEMENT VECTORS AND PARASITE!!!  

aku aim nak pergi toward ke skop FORENSIK! Insya-Allah. memandangkan course forensik masa mohon usm awal2 dulu tak tercapai.maka plan B :)


BIOTECHNOLOGY pun cool~ tapi pointer kena mantop untuk merebut 'takhta' sebab kuota student adalah terhad. tapi sangat boring sebab final projek mahupun IL (latihan industri) di lab lab dan lab. -.-' uwah,boring.

maka VECTOR AND PARASITE.OH YEAHH!

and again, i'm not doctor-to-be  BUT maybe scientist-to-be!

pray for me ^^

KECUAKAN.MENUNGGU.RESULT.FINAL.SEM1.YANG.MACAM.HURU.HARA.TUE!



19 comments:

nura said...

selain pakar penyelidik dgn saintis, apa lagi skop kerjaya untuk biologi gunaan ni? agak2 graduan bidang ni mudah x dpt kerja?

SUMI ^_________^ said...


NURA :sorry agak lama nak meng-reply komen.lama xon9 blog.hee.
utk pengetahuan,biologi gunaan ne masih skop besar, nnti 2nd year akan di pecahkan kepada 5major iaitu biotech,aquatic,environment, vector and parasite dan agro .
InsyaAllah sy bakal vectorian dis sept.kalau nak tanya skop kerjaya ,depend kat major tue. so far tak deklah pulak dengar bdk bio menganggur ,masing2 dpt peluang kerja. peratusan utk bdk bio tak kerja sgt sikit berbandng skol laen.ramai juga yg smbung master and phd. kalau utk vector, major vector hanya di tawarkan oleh USM, uni laen xdek buat setakat ne. so far, peluang kerja utk bdk vect adalah luas .and major laen pun.just wanna to say,depend kat rzeki masing2. insyaAllah kalau di izinkan oleh NYA ,semua nya akan mudah .:)

haris daud said...

salam:) saya bakal ambik biologi gunaan sept nie. insyaallah.. saye nak tanye, dlm 5 major tu, yg mane pling menjanjikan peluang pekerjaan sekrng? saje nak tahu.. haha. akak ambik vector kan? die leh masuk skop forensik ke..? kalau saya ada tak yg boleh masuk skop geologi?? tq:)

SUMI ^_________^ said...

Haris: waalaikumsalam, yup akk amik vector. ehm,kalau nak kata menjanjikan peluang pekerjaan itu tak berani nak kata 100% ya.sbgai cth biotech,peluang kerja utk graduan biotech ne kat malaysia kurang,ada memang ada tapi competition sgt tinggi.bukan kat usm je ada biotech.tapi kalau korang pandai cari ,insyaAllah ada. mostly biotech popular kat oversea.why not sebarkan sayap ke sana? (:

aquatic,envi,agro mostly lepas degree ramai yg smbung master/phd kot.setakat ne akk tak jumpa lagi senior yg kerja.sory kurang info utk student 3 major ini.

vector! ^^ yup,memang boleh turn ke forensik.tapi take time juga la.u know what,akk amik vector sbb nk turn ke forensik la.muehhe.for ur info .nama pjg major vec is BIO AND MANAGEMENT OF VECTOR & PARASITE.akk dah buat kajian sikit ttg major ini perihal skop kerja,etc.vector ini belaja ttg serangga.tahukan?
bila nak sambung master, kita ada 2 pilihan.either nak amik master applied entomology ataupun applied parasitology.
skop kerja sbgai cth adalah pgawai gred c41(spa) ,reseach assistant,entomologist,kerja dalam jbtn parasitology,veterinary,health ,academic, and agricultural pest control etc.stakat ne ,tue je la akk dpt .moga dpt sikit intipati.
insyaAllah

Miss CarrotSusu said...

salam..just nk share pengalaman...saya merupakan student Applied biology(major vector)2008-2011, alhamdulillah, saya bru je kerja as pegawai sains(entomologist)..kos ni satu2 nye yg ada kat u d msia ni..b4 ni sy keje d private company, pest control company..kebnyakan student dri major ni senang dpt kerja..mcm batch kitaorg dulu, last semester company spt rentokil,NLC, abadi hygiene, fumakila akan wat walk in interview...so peluang untuk dpt keje lpas grad adalah tinggi...

.. ChiYoKo Hana .. said...

A'slm kak . Sy nk tnye , klau nk ambil biotech ni , mmg kena ambil biologi gunaan dlu ke ?
Hurm , mksd sy x trus blaja ke psl biotech ni seandainya sy msuk ke upm la ..

SUMI ^_________^ said...

ChiYoKo Hana
Assalam,
oh maaf baru balas, ehm sy tak pasti ttg tue.mybe boleh terus ke biotech. rujuk pjbt school bio usm utk lagi penerangan.sory tak leh tlg byk :)

Anonymous said...

assalamualaikum kak.. nak tanya, utk kos ni akk dulu pointer matrik berapa? rasa takut pulak xdpt capai. huhu~

SUMI ^_________^ said...

waalaikumsalam, pointer tak tinggi mana pun. masa matrik pointer 3.65 :)
InsyaAllah doa bebyk ya. uni lain byk lagi jgn rsau, as long dpt sambung stdy .:) u life didnt stop if tak dpt usm. chayok2!

Anonymous said...

adik2...jgn amik forensik klu nk sambung ijazah.... pluang kerja terhad....

Jib Hyourinmaru said...

modul aquatik dan persekitaran pula macmane ye? jadinya tahun kedua memang kite boleh pilih modul yang kite nak atau ade hadnya? kelas lain2lh ye?

Anonymous said...

huhu...nak tnye eh..sye kre sbjc bio bgus la jgk....tp che agk k.o...
agk2 lau futher stdy bdg bio byk che x????

Saasfi. said...

Anonymous said...
huhu...nak tnye eh..sye kre sbjc bio bgus la jgk....tp che agk k.o...
agk2 lau futher stdy bdg bio byk che x????

REPLY :
subjek chemistry ada ambil masa first year, iaitu biochemisty, inorganic chem and organic chemistry.

Anonymous said...

salam...antara biology di ukm n usm yang mana bagus lagi...i mean pure biology

fatin syazwani said...

Salam..nak tanye akak, applied bio n pure bio ada beza ke dalam peluang kerja?
Antara pure bio n biochem, yg mana akak lebih syorkan?

Adi Haikal said...

Assalamualaikum . Saya budak Matrikulasi sesi 2014/2015 . Saya ade mohon Biologi Gunaan kat USM tapi x dpat sebaliknya dapat Ijazah Biologi . Hanya Biologi . Saya mmg minat Biologi . Bidang2 lain tu like kejuruteraan , Fizik ,mekanikal , elektrik , elektronik ke ape-ape jela mmg x minat ..... kalau habis belajar ni , kerja ape yg bole jadi ye ? Sebelum isi UPU mmg saya x terfikir pasal kerja . Hanya fikir minat je ..... skrg bila dah keluar keputusan UPU/USM semalam 11 Ogos 2015 . Baru terfikir pasal peluang pekerjaan . Sebab masa isi UPU , kawan pernah mengesyorkan pilih bidang2 yg menjanjikan peluang pekerjaan tapi bnyak bidang2 tu saya x minat . Kalau dah x minat ,takkan nak paksa2 diri ambil course tu bimbang xkan rasa happy belajar ..... itu prinsip saya ..... pensyarah kat matrik saya mmg sokong saya pergi dan pilih USM dngan Biologi . Die kata habis belajar , bole try ambil kertas pendidikan sebab nanti bole berkhidmat dngan Kementerian Pendidikan jadi tenaga pengajar . Bole akak tolong terangkan pasal kerjaya dalam bidang Biologi ni ? Iyelah sekali sebut Ijazah........Biologi . Kadang2 terfikir juga kerja ape yg ade dalam bidang ni .... masih kabur lagi prospek kerjaya dalam bidang Biologi lain lah kalau bidang-bidang professional macam Kedoktoran ke . Sekali sebut tak payah nak fikir-fikir jauh . Confirm habis belajar je jadi doktor .....

Adi Haikal said...

Fatin . Awak dapat Biologi kat USM ke ? Lepasan Matrikulasi ke ?

Adi Haikal said...

Fatin . Awak dapat Biologi kat USM ke ? Lepasan Matrikulasi ke ?

fatin syazwani said...

A'ah..saya dpt kos pure biology kat usm.
Tp, slain drpd tu ad jugk dpt tawaran dr ukm, kos biokimia.
Saya rasa saya nak pilih biokimia..